vrijdag 20 januari 2012

Makkelijker gezegd dan gedaan.

De media hebben tegenwoordig veel aandacht voor je privacy op het internet en de gevaren die deelname aan sociale media zoals Hyves, Facebook etc met zich meebrengen.

Veel minder aandacht is er voor de gevaren die er ontstaan als je naam in diskrediet gebracht wordt via populaire fora zoals TrosRadar en de Consumentenbond.

We onderzochten de reacties van diverse fora op verzoeken om zulke informatie te verwijderen en moesten helaas constateren dat dat niet altijd even soepel verloopt.
Er wordt geschermd met vrijheid van meningsuiting en wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud op de fora, dat staat duidelijk in de voorwaarden.

Op de vraag hoe een niet bestaande persoon rechten kan hebben en men anonieme posters ( gratis email adresje aan maken en klaar is Kees) daarmee bevoordeeld ten opzichte van de vaak met naam en toenaam genoemde beschadigde partijen bleef et overal beangstigend stil.

Men verwijst vaak naar de voorwaarden van het Forum, maar als benadeelde heb je helemaal niets met die voorwaarden te maken. Je hebt namelijk helemaal niets met het forum te maken, totdat je geconfronteerd wordt met een lastercampagne op dat forum. Het categorisch uitsluiten van verantwoordelijkheid voor de inhoud lijkt ons dan ook op zijn zachts gezegd aanvechtbaar. Zeker als de Moderatoren zich in een topic melden en bepaalde zaken wel of niet verwijderen neemt de moderator daadwerkelijk een deel van de verantwoording over de inhoud van het topic over.

De moderatoren van de consumentbond maken het helemaal bont: Marketbizz
Zie ook: Dit Artikel

Het vervelende van deze situatie is dat een zoekmachine als Google pas overgaat tot het verwijderen van een zoekresultaat als het bericht verwijderd of aangepast is, en dan nog blijven de sporen van zulke berichten nog weken, maanden zichtbaar in de zoekmachines.

Helemaal vervelend wordt het als zo'n Forum de onhebbelijke gewoonte heeft om alle, maar dan ook alle koppen en uittreksels van berichten ongecensureerd als feeds op alle pagina's te gaan publiceren. In dat geval kan een verwijderingsactie voor soms wel 100 pagina's het gevolg zijn.

Meer informatie over het verwijderen via www.Google.com/webmasters/tools in een volgende post